Gombász szakkör keretében járták az erdőt tanulóink


A szeptemberi csapadékos időjárásnak és az enyhe időnek köszönhetően, rengeteg gomba nőtt az erdőkben. Érdemes kimenni ilyenkor és gyűjteni, hiszen finom étel készülhet belőlük. Ahhoz, hogy megehessük az erdőben gyűjtött gombákat, szakértővel kell azokat bevizsgáltatni, hiszen nem minden gomba ehető, sőt vannak mérgező fajok is! Gombaszakellenőrök csak tanfolyam elvégzése után lehetünk, azonban hasznos lehet, ha a hétköznapi ember is ismeri erdeink egyik legfontosabb képviselőjét.

Október 12-én tanulni vágyó diákokkal és lelkes tanárokkal gombaszakkörre indultunk az ásotthalomi erdőbe, célunk elsősorban az ismeretszerzés amellett, hogy gombákat is gyűjtünk. A 30 fős iskolabusz gyorsan megtelt, nem is tudott minden érdeklődő eljönni. A szakkört Szabó József Kristóf iskolánk oktatója vezette, aki sok érdekességet elmondott az utunkba kerülő fajokkal kapcsolatban. Megtudtuk többek között, hogy a gyapjas tintagomba csak addig ehető, amíg a spóratartói fehér színűek, és csak aznap lehet belőle finom ételt főzni. Az őzlábgomba gallérja dió ízű, és hogy a fenyvesekben gyakran előforduló fenyőtinóru fiatalon igen ízletes. Találtunk pókhálósgombát, tarlógombát, nyár-fagombát, bimbós pöfeteget, csillaggombát, galambgombát. Sokaknak a nagy őzlábgomba gyűjtése is cél volt, sikerült annyit találnunk, hogy mindenki roskadásig megtöltötte kosarát és dobozkáját. Mindenki kosarába került még fenyőtinóru és fiatal gyapjas tintagomba is.

A résztvevők nagyon élvezték a foglalkozást, szép idő volt, sok szép gombát láttunk illetve találtunk. A nagy érdeklődésre való tekintettel tervezzük, hogy a közeljövőben megismételjük a szakkört, így lehetőség nyílik más tanulóknak is gombászniuk. Köszönjük Szabó József kollégánknak, hogy megszervezte ezt a szakkört, az idejét és energiáját nem sajnálva próbálta tudását átadni nekünk!

Fodorné Volford Bettina