Kisléptékű Partnerségi Program a Kiss Ferencben


A bejegyzés folyamatosan frissül!


FINNORSZÁGBAN VETTEK RÉSZT SZAKMAI PROGRAMON A KISS FERENC ERDÉSZETI TECHNIKUM TANULÓI

Tovább olvasom a cikket a Tempus Közalapítvány oldalán…

Frissítve: 2023. május 31.


Finnországban vettek részt szakmai programon tanulóink

A finn WinNova és a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum közös kis léptékű pályázatának keretén belül került sor az első diák kiutazásra 2023. április 16-23 között. Iskolánk öt tanulója és egy szakmai oktatója vett részt a szakmai programon Poriban, Finnországban.

Az iskolában jóval a projektelem ideje előtt került kihirdetésre a lehetőség, hogy 5 fő motivált erdész tanuló vehessen részt a WinNova Erdészeti és Földmunka részlegének egy nyolc napos gyakorlatorientált képzésén. Fő célunk az volt, hogy olyan gyakorlási lehetőséget biztosítsunk a partner iskola közreműködésével, amikre az iskolánkban korlátozottan vagy egyáltalán nincs lehetőség. Emellett megismerkedhettek tanulóink a finn kultúrával, iskolarendszerrel, gasztronómiával, természeti értékekkel, a fővárossal és az iskola szűkebb és tágabb környezetével. Nagy hangsúlyt fektettünk a nyelvi és szociális kapcsolatok fejlesztésére és bővítésére is.

Frissítve: 2023. május 11.


A finn WinNova és a szegedi AASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum között létrejött kis léptékű partnerségi együttműködés első személyes találkozására került sor a finnországi Pori városától nem messze lévő iskolában 2023. március 20-23 között. Az iskola projekt team-je (Teemu Välimäki, Timo Hämylä, Heidi Forsberg) látta vendégül a szegedi iskola oktatóit (Martincsek Zoltán, Svéda Gergely). A találkozó alkalmával minden a programmal kapcsolatos részletet sikerült megbeszélni, szakmai és szervezési szempontból is. A fogadó iskola kollégái megmutatták a kinti iskola központi és erdészeti részlegét, megmutatták az erdészeti nagygépeket és azt is, hogyan zajlik az oktatás a finn erdészeti iskolában. Az iskola bemutatásán túl a környéket is megismerhették kollégáink, milyen lehetőségek állnak majd a kiutazó diákok rendelkezésére, milyen programlehetőségek várják majd az áprilisban kiutazó diákokat. Nagyon jól szervezett képzési program fogja a kiutazókat várni, ami szakmai, kulturális és nyelvi szempontból is gazdagítani fogja a diákok tudását.

Frissítve: 2023. április 24.


Az Európai Bizottság 2021-2027-es időszakban is, a korábbi évekhez hasonlóan, meghírdette az Erasmus+ programot, melynek keretében számtalan lehetőség kínálkozik nemzetközi tapasztalatcserére, közös projektekben való részvételre, nyelvtanulásra, más országok kultúrájának megismerésére. Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a szakképzési szektorban nyújtotta be kisléptékű partnerségek pályázatát a finn WinNova iskola Erdészeti és Földmunka részlegével közösen. A Nemzetközi Erdészeti Együttműködés című projekt kezdete 2022 tavaszára nyúlik vissza, amikor iskolánk vendégül látta a finn iskola tanárait. A látogatás során nem volt kétség, hogy a két iskola kölcsönösen együtt tud majd működni mind a tanárok, mind a diákok előnyére. A pályázat eredményének kihirdetésére december közepéig kellett várni, ekkor tudtuk meg, hogy a pályázatunkat támogatásra érdemesnek ítélte a Tempus Közalapítvány és 30.000 euró támogatásban részesült a két iskola.

A pályázat legfőbb célja, hogy az iskola bekerüljön a nemzetközi iskolai vérkeringésbe, a tanulók megismerkedjenek más országok oktatási rendszerével, kultúrájával, gyakorolják az idegen nyelvet és olyan tapasztalatokra tegyenek szert szakmájukban, amit majd a nagybetűs életben is hatékonyan tudnak használni. A tanulók mellett az oktatóknak is lehetőségük nyílik részt venni a pályázatban akár kísérő, akár felkészítő tanárként, ezzel kiszélesíteni szakmai tudásukat, amit tovább tudnak adni a tanulóknak.

A 2023-as évben futó program keretében sor kerül tanári és diák kiutazásokra, módszertani és gyakorlati ismeretek bővítésére, nyelvi, szakmai és kulturális felkészítésre, hogy a részt vevők minél többet profitálhassanak a programból. Reményeink és terveink szerint egy hosszú távú munkakapcsolatot sikerül kialakítani a finn WinNovával még több partner iskola bevonásával.

Több információ a programról: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/hu

Partneriskolánkról: https://www.winnova.fi/en/

Erasmus+ hírek: https://erasmusplusz.hu/erasmus_hirek/kis-lepteku-partnersegi-projekt-a-kiss-ferenc-erdeszeti-technikumban

 

 

 

 

 

Frissítve: 2023. február 17.