Íjász szakkör


Az íjászat szerves része a magyar kultúrának, utóbbi években pedig egyre többen ragadnak íjat vadászat céljából is.  Iskolánkban testnevelés órán az idei tanévtől már ennek a sportágnak a kipróbálására is lehetőségünk van, az Íjász Pince zárt helyiségében. Ennek köszönhetően eshet, fújhat odakint, mi pedig kellemes légkörben tudunk foglalkozni az íjászat művészetével. A versenysporton kívül egy kiváló szabadidős tevékenységet is megismerhetnek a tanulók.

Jómagam 14 éve íjászom versenyszerűen is, és több mint 10 éve oktatom is az íjászatot. Az elmúlt évek során hatévestől a nyolcvan évesig nagyon sok embert készítettem fel egyesületemen belül erre a sportra. Íjász instruktor végzettséget 2012-ben, Level1-es szintű íjászoktatói végzettséget pedig 2017-ben szereztem. Legjobb eredményeim közt tudok felsorolni IFAA OB 1. helyezést, 3D OB 2. helyezést, FITA terem OB 2. helyezést, FITA csapat OB 3. helyezést.

A Magyar Íjász Szövetségnek köszönhetően, 8 db komplett felszereléssel rendelkezünk. Könnyű súlyú, jobb- és balkezeseknek egyaránt használható fémközéprészes vadászreflex íjaink vannak, illetve saját felszereléseim közül egy tradicionális reflex íjjal is lehet lőni. Védőfelszerelésekkel is bőségesen el vagyunk látva.

A tanulók a tanév elején megismerkednek az íjászat biztonsági szabályaival, majd pedig lépésről-lépésre megismerik a mozgástechnikát. Ezután pedig, ha az alapokat már jól ismerik, kezdődhet az íjjal való lövés, először csak 5 m-ről, majd a tanév végén már a terem végéből lőnek WA lőlapokra.

Az íjászat egy kiváló lehetőség megismerni önmagunkat. Lehetőséget nyújt az elmélyült relaxációra, kizökkent a hétköznapok gondjaiból, sikerélményt ad, és nem utolsósorban kiváló tartásjavító sport. Azoknak pedig, akik az órai íjászaton túl még többet szeretnének ezzel foglalatoskodni, Szegeden és környékén számos sportegyesületbe van módjuk bekerülni, így pedig akár nemzetközi mezőnyben is versenyezhetnek.

 

Kis-Rózsa Valentina
Szakmai elméletet oktató tanár, gyakorlati oktató


Képek az íjászatról!