Gólyatábor


Az iskolaváltás, az általános iskolából a középiskolába kerülés nagy változást jelent a tanulóknak. Ezért iskolánk leendő elsősei Gólyatáborban vehetnek részt az első tanítási napot megelőző napokban.

A 2,5 napos tábor célja, hogy a 9. osztályos tanulók tanévkezdés előtt megismerkedjenek egymással. Így nem idegenekként ülnek szeptember 1-én egymás mellett az iskolapadban. Szeretnénk, hogy tanévkezdés előtt megismerjék új osztályfőnöküket, leendő kollégiumi nevelőtanáraikat, új iskolájukat és a kollégiumot, ahol 4-6évig lakni fognak.

A Gólyatábor első délutánján a gyerekek megkapják tankönyveiket, bérletet vásárolhatnak a vidéki tanulók és bejárják leendő iskolájuk épületét. Iskolafilmet vetítünk nekik a Könyvtárban, megnézhetik leendő osztálytermüket, végigjárhatják a folyosókat, melyeket vadásztrófeák és tablók díszítenek. Nagy örömükre szolgál amikor ismerőseiket –nagypapákat, szomszédokat, apákat, barátokat- felfedezik a tablókon.

A Gólyatábor programjában szerepel: ismerkedési játékok iskola pszihológus segítségével, séta a Vadasparkban, mozi látogatás, Szeged nevezetességeinek megtekintése, közös fagylaltozás, sportolás, iskolánk névadójáról elnevezett Kiss Ferenc Emlékerdő megtekintése Ásotthalmon, kirándulás a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola Múzeumába, valamint iskolánk Csemetekertjének bemutatása /itt folyik a gyakorlati oktatásunk egy része/.

A színvonalas program lebonyolításában felsőbb évfolyamos tanulóink szívesen vállalnak feladatokat, szívesen segítenek. A 2,5 nap elteltével már ismerősökként ülnek egymás mellé tanévkezdéskor az osztálytársak. Eddigi tapasztalataink szerint a Gólyatáborban szerzett közösségi élmények nagyon jó hatással vannak az alakulóban lévő osztályközösségekre. Diákjaink elmondása szerint évekre szóló barátságok kezdődtek az együtt töltött első néhány nap alatt. Ekkor még nem számít a teljesítmény, csupán az érdemjegyek nélküli közösségi élmények.