Tájékoztató az Erdésztechnikus (SZJSZ 5 0821 17 02) képzésről (5 éves)


 

Kiss Ferenc Erdészeti Technikum főépülete 6721 Szeged, József Attila sugárút 26.


Miért legyek Erdésztechnikus?

Az erdészeket köztisztelet övezi, az erdészek a szabadban, friss levegőn a zöld jövőt építik. Az erdészek munkája nagyon változatos, természetközeli látásmódot igényel. Sokrétű tevékenységükkel, amely szervező, műszaki, erdősítési, ápolási, fakitermelési munkákat is felölel, a fenntartható fejlődést szolgálják. Az erdőgazdálkodáshoz szorosan kapcsolódik a vadgazdálkodás, vadászat, hogy az erdőben az egészséges biológiai egyensúly fenntartása biztosított legyen.
Az érettségi utáni erdésztechnikus szakképzésben 2 év alatt a szakmai ismeretek széles skáláját tanítjuk. Ez a mezőgazdasági szakmacsoportban, az erdészet és vadgazdálkodás ágazati képzésben valósul meg. A végzett tanulóink nem mindennapi szakma birtokosai lesznek; erdésztechnikusként a magyar erdők szép ügyét szolgálják.


NAK pályaorientációt bemutató kiadvány


A képzéssel kapcsolatos információk:

Erdésztechnikus végzettséggel betölthető a kerületvezető vadász állás is!

Vadásztechnikus végzettséggel nem lehet kerületvezető erdész állást betölteni!

A képzés időtartama: 5 év

A képzési formára azoknak a fiatalok jelentkezését várjuk:

  • akik sikeresen lezárták általános iskolai tanulmányaikat
  • akik érdeklődnek az erdészet iránt

A felvétel esetén kollégiumi elhelyezés a Szeged Városi Kollégium tagintézményében biztosított.

A képzés nappali tagozatos, iskolarendszerű oktatás.

Felvételi vizsga nincs.

A képzés zárásaként erdésztechnikus vizsgát kell tenni.

A vizsga megkezdésének feltétele a „B” (személygépkocsi), vagy „T” (mezőgazdasági vontató) kategóriás gépjárművezetői jogosítvány. A jogosítvány a képzési idő alatt is megszerezhető, a képesítő vizsga megkezdéséig.


Az Erdésztechnikus végzettséggel erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási, természetvédelmi munkaterületen lehet elhelyezkedni. Az Erdésztechnikus végzettséggel önálló erdészeti, vadászati, faipari és kertészeti vállalkozói tevékenység is folytatható. Az 5 éves képzés során széleskörű vadászati, vadgazdálkodási tanulmányokat is folytatnak az idejáró diákok. Gyakorlatokon szervezett vadászatokon, lövészeteken ismerkednek a vadásztatással, helyes fegyverhasználattal, vadászati etikával.

Az iskola tanulóinak biztosított a vadásztanfolyamon való kedvezményes részvétel, mely során vadászvizsgát is tehetnek.

A képzés során oktatott tantárgyak:

Bővebb információt az iskola pedagógiai programjának 44.oldalán talál!


A jelentkezéshez szükséges okmányok:

  • központi felvételi írásbeli vizsga (matematika , magyar nyelv)
  • központi jelentkezési lap
  • orvosi alkalmassági, amit iskolánk iskolaorvosa végez. Kizáró ok pl. epilepszia, színtévesztés, cukorbetegség, nagyot hallás, 5D feletti szemüvegviselés.

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás: Erdő- és vadgazdálkodási technikus (Kerületvezető erdész, Beosztott erdész, Kerületvezető vadász, Beosztott vadász, Erdőművelő, Fakitermelő, Vadász-vadtenyésztő).