Muzsikál az erdő


A Mátrai Művészeti Napok 2004 nyarán szerveződött első alkalommal egy 9 napos rendezvénnyel. A Mátrából 2013-ban indult ország-, és Kárpát-medencei útjára és idén többek között Kecskemét és Lakitelek is otthont adott a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatnak. A rendezvénysorozat helyi értékeket kívánja a nagyközönség számára oly módon bemutatni, hogy lehetőséget biztosít az amatőr zenész és néptáncos közösségek bemutatkozására. Az utóbbi időben egyre több országosan ismert egyesületet és együttest sikerült meghívni a rendezvényre növelve annak fényét.

A nemzetiparkok, erdő- és mezőgazdálkodók, helyi civil szervezetek, iskolák, önkormányzatok és helyi civilek összefogásával és felajánlásai révén valósulhatnak meg a Muzsikál az erő rendezvények. Missziójaként a klasszikus- és népzene megismertetését, valamint a környezettudatos gondolkodás üzenetét kívánja átadni a látogatóknak.

Az idei évben május 20-án Kecskemét a Vackor Vár Erdei Iskola területén adott helyszínt a rendezvénynek, amelyre családok, baráti társaságok és a helyi iskolák diákjai látogattak ki. A helyi termelők és kézművesek kirakodó vására mellett állat simogatóval, kencekészítő, gyógynövénybemutató és fafaragó standnál is bővíthették tudásukat az érdeklődők. A kicsiket akvarellfestéssel, játszó- és bábszínházzal várták, míg a felnőttek a koncertekkel szórakoztatták. A családosoknak az erdei sétával, a néptánc és népzenei koncertekkel, valamint az esti „Csillagom” – Szirtes Edina Mókus és Jammal koncertjével kedveskedtek a szervezők.

Május 21-én Lakitelek Tőserdőn a Holt-Tisza partja adott otthont a rendezvénynek, amely az előző naphoz hasonlóan a helyi értékeke bemutatásával, terméseztfotó és gyermekrajz kiállítással, bábszínházzal, és gyerekprogramokkal kezdett. A délután során népzenetörténeti előadással, diákkórus fellépéssel és komolyzenei koncerttel várták a családokat. Este a Kösönytyű Néptánccsoport, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonós négyese, és a Brass On the Road együttes szórakoztatta a közönséget.

A Kiss Ferenc Erdészeti Technikum 5 önkéntes diákkal segítette a rendezvény megvalósulását.

  • Kormányos Barbara 9/B osztály
  • Sógor Nikolett 9/B osztály
  • Galatz Ferenc 9/A osztály
  • Gotthard Mátyás 9/A osztály
  • Nebl Leon Gyula 9/A osztály

A feladataik közé tartozott a rendezvényekre történő kipakolás a területrendezés (nyesés, talajegyengetés), a sátrak és egyéb technikai eszközök pakolása és összeállítása, valamint a látogatók és vendégek útbaigazítása is. A rendezvény főszervezője Szabó Lajos erdőmérnök elégedett volt a diákok munkájával és számít a hasonlóan eredményes együttműködésre a jövőben az ország más pontjai is.

A Muzsikál az erdő programjain eltöltött órák a kötelező 50 órás közösségi szolgálatos időbe beleszámítódtak.

 

 

 

Fotó és videó: Tóth Attila